Talloze keren heb ik op feestjes ernstig staan knikken als ik mooie meisjes totale kolder hoorde debiteren. Zou dat ook Arie Boomsma te vaak overkomen zijn?

(gepubliceerd in Villamedia, november 2014)

 

De grootste fan van Arie Boomsma is mijn 92-jarige tante Greet. Twee wijntjes per dag en een ondeugende geest houden haar jong. Wat Boomsma precies doet weet ze niet, maar daar gaat het haar ook niet om. ‘Die kin!’ zegt ze dan verrukt. En, nog verrukter: ‘Dat líjf!’

Kin en lijf zijn, zie ik ook als hetero heus wel, een attractie. Maar Boomsma kán ook dingen. Dat wil zeggen: bepaalde mensen vínden dat hij dingen kan, anders kwam hij niet zo vaak op tv. Maar wat kan Boomsma dan precies? En is het genoeg om zijn vele mediaoptredens te rechtvaardigen?

Ik had me dat nog nooit een seconde afgevraagd tot ik Boomsma op 20 augustus bij Knevel & Van den Brink hoorde verklaren dat ‘IS natuurlijk níets met de islam te maken heeft’. Hij zei het met de stelligheid van de vermaarde arabist. Helaas voor hem wenste de twittercommunity zijn autoriteit niet te erkennen. Ook ik spurtte naar mijn laptop om Arie eens fijn op zijn nummer te tikken. Immers, een club die beweert te doen wat ze doet uit naam van de islam, heeft op z’n minst íets met de islam te maken. Maar het hoefde niet meer; teveel anderen waren me voorgegaan.

Ik heb het fragment een paar keer teruggezien. Wat me vooral frappeert is Boomsma’s kennelijke veronderstelling dat wij, de kijkers, hem in dezen serieus zouden nemen.

Conservatief

Bij het schrijven van een column kan het handig zijn als je je onderwerp persoonlijk kent, of mensen kent die hem kennen. Maar helaas, ik ken zelfs niemand die wel eens een programma van Boomsma heeft uitgezeten. Wat hij doet, speelt zich, kortom, in een parallel universum af.

Wel las ik ooit dat Boomsma (40) conservatief is, een geestverwant van Thierry Baudet. Moet kunnen. De tijd dat we met z’n allen heel zeker wisten dat alleen linkse mensen het beste voorhebben met de wereld ligt gelukkig achter ons.

Op internet lees ik dat Boomsma de zoon van een Marker dominee is, hetgeen zijn conservatisme vast ten dele verklaart. Hij studeerde psychologie en communicatie in de VS en werkte enige tijd als fotomodel. Zijn tv-debuut maakte hij bij Veronica, in iets dat Uhh… vergeet je tandenborstel niet heette.

In 2006 ging hij aan de slag voor de EO. Vanaf dat moment werd het interessant.

Iets met seks

Boomsma is een beroepschristen met een voorkeur voor licht-schurende programma’s die iets met seks van doen hebben. Voor de EO maakte hij 40 dagen zonder seks, voor de KRO juist Alle dagen seks (het omgekeerde zie je ook lastig voor je). De verpletterende urgentie van zulke formats is mij niet helemaal duidelijk, maar ik ben de doelgroep vast ook niet.

De christenhipster met de zachte stem is allerminst vies van een relletje. Zo schorste de EO hem na een fotoserie in een homoglossy van Linda. Dat laat hij trouwens graag met zich doen, fotograferen. In januari sierde zijn geprononceerde sixpack de cover van het maandblad Men’s Health.

Ook heerlijk: gefilmd worden. Filemon Wesselink mocht onlangs zondagochtend om negen uur mee naar de door de hunk bij voorkeur dagelijks gefrequenteerde sportschool. De kijker leerde dat behalve zijn armen ook Boomsma’s rug helemaal is volgekliederd.

Edoch, toegegeven, Boomsma is niet alléén maar looks. Hij presenteerde een tijdlang het live-discussieprogramma Debat op 2. Ik denk dan nog steeds met enige heimwee terug aan Cees Grimbergen, maar Boomsma was wel één en al betrokkenheid, stelde de juiste vragen en hield het hoofd koel. Sowieso valt in hem te prijzen dat hij de lat voor zichzelf zo hoog legt.

Uit de kast

Over Uit de kast, waarvan de KRO alweer het vierde seizoen uitzendt, heb ik echter mijn twijfels. Is het nu echt nodig om nietsvermoedende ouders een bazooka met een lamp erop in hun gezicht te duwen als zoonlief hun vertelt dat hij niet voor kleinkinderen gaan zorgen? Zulke intieme momenten uit iemands leven horen niet op televisie, zei Antoinette Hertsenberg laatst terecht.

Maar homoseksualiteit is inmiddels wel Boomsma’s onderwerp. In elk geval veel meer dan de islam dat is. En dus blijft de vraag: waarom zei hij dat zo stellig over IS? Talloze malen heb ik op feestjes ernstig staan knikken als ik mooie meisjes de grootst mogelijke kolder hoorde debiteren. Te vrezen valt dat die meisjes op zulke momenten echt dachten dat ze reuze verstandige dingen zeiden. Zou ook Boomsma dat te vaak overkomen zijn?

De afstraffing volgde in de allerlaatste uitzending van Knevel & Van den Brink, op 29 augustus. Gast Jeroen Pauw memoreerde dat ‘iemand hier aan tafel’ had gezegd dat ‘IS niets met de islam te maken heeft’, hetgeen Pauw een ‘vrij potsierlijke opmerking’ had gevonden. Knevel knikte instemmend: ‘Ik zal zijn naam niet noemen.’

Van je geloofsgenoten moet je het maar hebben.