Vergeleken met Helmin Wiels spreekt zelfs Geert Wilders wollige taal. Ik interviewde Wiels in 2010, ruim twee jaar voordat hij met zijn Pueblo Soberano de verkiezingen op Curaçao zou winnen. Wat de op 5 mei 2013 vermoorde ex-bodybuilder zoal vond? Nou, dit bijvoorbeeld. 

door Boudewijn Geels 

(gepubliceerd op de website van HP/De Tijd)

De slavernij is voor u nog steeds een belangrijk issue, hè?
“Reken maar. Waarom heb je zoveel alleenstaande zwarte moeders? Omdat de zwarte man destijds als dekhengst werd gebruikt. Als hij groot en sterk was moest hij nieuwe slaafjes verwekken bij een vrouw die dat ook was.”
Maar inmiddels zijn we eeuwen verder.
“Nog steeds denkt zo’n vrouw dat ze stoer is als ze een kind krijgt van een zwarte man die vervolgens wegloopt. Dat is een erfenis van de slavernij. Alleen spreekt niemand erover. Vaak gaat het om vrouwen met dikke billen en grote tieten. Oók een erfenis van de slavernij.”
“Vrouwen werden vroeger vetgemest, zodat ze op de markt meer opbrachten, net als paarden en geiten. Dat is nog steeds het paradigma, dat een zwarte vrouw groot en dik moet zijn. En zo’n vrouw is al lang blij als ze de man van een ander in bed weet te krijgen. Dan is ze een ‘complete vrouw’ geworden, vindt ze zelf. Maar denk jij dat een zoon wiens moeder kinderen heeft van vier verschillende mannen die moeder respecteert? Daarom hebben die moeders geen controle over hun puberkinderen. Niet op Curaçao en al helemaal niet in Nederland.”
En nu?
“Ik ken de zwakke punten van mijn volk: de onverantwoordelijkheid en de laissez-faire-mentaliteit. Jongeren kunnen elkaar niks leren. Daarom moeten de ouders de schoolbanken in. Alleen zij kunnen hun kinderen leren hoe het wél moet.”
De bekende Nederlandse zakenman Jacob Gelt Dekker, eigenaar van het luxe resort Kura Hulanda in Willemstad, heeft u ‘een zwarte racist’ genoemd.
“Meneer Gelt Dekker is een grote stommerik. Een doodgewone oplichter. Hij verdient veel geld met zijn Slavernijmuseum en met emotionele verhalen over slavernij. Maar hij spreekt maar de halve waarheid. De hele situatie op dit eiland is een erfenis van de slavernij. Gelt Dekker laat in zijn museum alleen toestellen zien waarmee ze zwarten gefolterd hebben. Maar over herstelbetalingen praat hij niet.”
U vindt dat Nederland verplicht is om zoveel eeuwen later…
“Ja! Dat heeft Italië gedaan met Libië. En Sarkozy heeft een paar miljard aan Algerije gegeven. Dan zegt Gelt Dekker: de Antillianen kunnen niet blijven klagen over slavernij. Maar de joden kunnen wel blijven spreken over de holocaust. Dat ging om zes miljoen joden. Bij de slavernij ging het om 28 miljoen Afrikanen. Dan zegt iedereen: nee nee, laat het verleden rusten! Maar de joden worden door niemand tegengesproken. Die kunnen elk jaar de Kristallnacht enzovoorts herdenken. Waarom wij niet en zij wel? Zijn we minder? Ja, volgens de joden zijn we zeker minder. Ze behandelen de Palestijnen in Gaza alsof die minder zijn.”
U voelt zich verwant aan de Palestijnen?
“Ja.”
Heeft u qua herstelbetalingen al een bedrag in uw hoofd?
“Laten we zeggen 200 miljard voor de Antillen in totaal. Waarvan 120 miljard voor Curaçao alleen.”
Hero Brinkman van de PVV heeft gehakt gemaakt van de bestuurscultuur op de Antillen.
“Hij heeft voor vijftig procent groot gelijk. Ik ben niet tegen iemand als Brinkman, want ik ben ook een corruptiefighter. Hij zegt alleen niks over de corruptiezaken in Nederland, zoals de bouwfraude. Corruptiezaken zijn hier een geval van coalitievorming. Partijen tolereren elkaars corruptie, om de coalitie in leven te laten blijven. Een paar rijke families met heel veel zwart geld hebben hier het heft in handen. Zij bemoeien zich altijd met de politiek.”